Catalogus

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Duurzamer dankzij een elektronisch expansieventiel


Tot en met 30 juni 2019 een extra voordelige complete oververhitting set van Carel vanaf *€395,-
BESTEL HIER

*Uitgebreidere ventielen zijn verkrijgbaar tegen een meerprijs.

Expansieventielen, een koeltechneut kan niet zonder. Een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat de installatie zo efficiënt mogelijk werkt en zoveel mogelijk rendement oplevert. Er zijn twee soorten expansieventielen:
  • Thermostatisch expansieventiel: dit is een mechanisch gestuurd ventiel dat nog bij veel koelsystemen gebruikt wordt. Dit ventiel werkt niet altijd optimaal en zorgt er daardoor voor dat de installatie niet zijn optimale rendement haalt.
  • Elektronisch expansieventiel: dit ventiel wordt gestuurd door een elektronisch geregelde stappenmotor. Er wordt precies zoveel koudemiddel doorgelaten als dat de koeler vraagt. De condensatietemperatuur kan ook bij lage omgevingstemperaturen verlaagd worden. De koelkringloop werkt hierdoor het hele jaar rond zo efficiënt mogelijk.
Veel installateurs werken nog met mechanische expansieventielen, maar het elektronisch expansieventiel is duurzamer en efficiënter. Belangrijk om de overstap te gaan maken. Nog niet overtuigd?

Er is een enorme energiebesparing mogelijk met een Carel elektronisch expansieventiel. Gemiddeld wel 15% ten opzichte van dezelfde installatie met een thermostatisch expansieventiel.Carel elektronisch expansieventiel

Waarom kiezen voor een elektronisch expansieventiel?
Een elektronisch expansie ventiel is vaak duurder dan de mechanische variant, dus wordt hier nog niet heel snel voor gekozen. Maar het Carel elektronische expansieventiel heeft veel voordelen waardoor het de overweging zeker waard is. Door toepassing van de Ultracap module sluit het ventiel automatisch bij het wegvallen van de voedingsspanning en hoeft er dus geen magneetventiel meer gemonteerd te worden. Zo heeft de set een stabiele en betrouwbaardere werking waardoor deze minder storingsgevoelig is. Door de optimale regeling het hele jaar door zorgen de elektronische expansieventielen ook voor een energiebesparing van gemiddeld tot wel 15% ten opzichte van dezelfde installatie met een mechanisch expansieventiel.

Ultracella schakelkast + EvX elektronische expansieventielen

Door de betere regeling met typische regelcurve is er een hoge nauwkeurigheid in alle situaties, ook in deellast. Dit voordeel is van belang in koudemiddelcircuits met capaciteit geregelde compressoren. De elektronische expansieventielen met stappenmotor zijn geschikt voor alle gangbare chemische koudemiddelen met een koelvermogen van 0,4 tot 2000 kW. Voor CO2 -toepassing zijn elektronische ventielen beschikbaar die werken met een maximale druk tot 140 bar. Die worden met bijbehorende regelaars toegepast bij samengestelde compressoropstellingen (compressorracks), vitrines en koel-en vriescellen voor cascade, hybride en booster uitvoering.

Voor het eenvoudig en snel selecteren van de elektronische expansieventielen is een door Carel ontwikkeld EXV selectieprogramma beschikbaar.

Neem contact met ons op voor meer informatie.
Verberg boodschap