Catalogus

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Energiebesparing door gebruik van Carel elektronische expansieventielenUltracella schakelkast + EvX elektronische expansieventielen

De ExV elektronische expansieventielen van Carel met modulering zorgen voor een energiezuinige regeling van koelinstallaties en airconditioning systemen

Ze kenmerken zich door:
- Een stabiele en betrouwbare werking en zijn bijgevolg minder storingsgevoelig.
- Hebben een breed inzetgebied en werken bij verschillende drukken.
- Door de precieze regeling zorgen ze voor flinke energiebesparingen. Gemiddelde gerealiseerde energiebesparingen van 15% zijn geen uitzonderingen.
- Ze zijn uitermate geschikt voor toepassingen in combinatie met chillers, warmtepompen en koel- en vriescellen.

Onderstaand een case van Carel voor een eenvoudige installatie, met hoge prestaties en een korte terugverdientijd voor één van de meest algemene koeltechnische toepassingen, namelijk de koelcel:

Waar?:
Worstfabriek, Noord Italië

Wat?:
Upgrade van de koelcel middels vervanging van het thermostatisch expansie ventiel (TEV) door een elektronisch expansieventiel (EEV ).

Waarom?:
Energiebesparing en betere prestaties van de vriescel met slechts een geringe investering.

Opstelling
De opstelling bestaat uit een vriescel met een inhoud van 90 m³ voor de opslag van vlees:
- Temperatuur in vriescel = -20°C;
- Koelcapaciteit verdamper = 5,5 kW, met 4 ventilatoren van 200W (230/50/1) en elektrische ontdooiing van 5 kW (380/50/3);
- Het aggregaat levert ca. 5 kW koelvermogen bij een verdampingstemperatuur van -25°C en omgevingstemperatuur van 25°C;
- Gebruikte koudemiddel = R404A

Vergelijkingstest: TEV vs EEV
Om een goede vergelijkingstest tussen een TEV en een EEV te kunnen uitvoeren onder dezelfde omstandigheden, is het noodzakelijk beide ventielen in hetzelfde koelsysteem te plaatsen. Een Ultracella cellenregelkast is toegepast om de ruimtetemperatuur te regelen. Het TEV wordt door de vloeistofklep direct bedient maar voor het EEV moet er tevens een EVD Evolution regelmodule met druk- en temperatuuropnemer worden toegepast. Deze module meet de oververhitting over de verdamper en stuurt het modulerende EEV aan met een optimale koudemiddelstroom als gevolg.

Figuur 1. Parallelopstelling TEV en EEV

De figuur toont de installatie met parallel opgestelde expansieventielen. Een externe regeling schakelt elke drie dagen om van het TEV naar het EEV en vice versa waarbij het energieverbruik (kWh) onder alle gebruikscondities werd gemeten en opgeslagen.

De resultaten:
Deze vergelijkingstest in het veld is uitgevoerd van begin november 2014 tot eind juni 2016. In onderstaande grafiek 1. zijn de resultaten weergegeven gedurende een geheel jaar, van begin april 2015 tot eind maart 2016.

Deze vergelijkingstest in het veld is uitgevoerd van begin november 2014 tot eind juni 2016. In onderstaande grafiek 1. zijn de resultaten weergegeven gedurende een geheel jaar, van begin april 2015 tot eind maart 2016.

Grafiek 1. Vergelijkingstest

Het is duidelijk te zien dat het energieverbruik samenhangt met de fluctuerende buitenluchttemperaturen waarbij tijdens de metingen de celtemperatuur het hele jaar constant op -20 °C gehouden werd.

Het energieverbruik tijdens het gebruik van het TEV (in grijs weergegeven) is in de zomermaanden gemiddeld 7% meer dan bij het gebruik van het EEV (in rood weergegeven) en in de wintermaanden zelfs tot 25% meer. De gemiddelde energiebesparing door het gebruik van het EEV bedraagt 13% over het hele jaar gemeten. In de onderstaande tabel 1. worden per ventiel de energiekosten getoond op basis € 0,12 per kWh.

Tabel 1. Energiekosten

De besparing bedraagt derhalve 3.021 kWh per jaar De investering van een EEV ten opzichte van een TEV wordt dus op zeer korte termijn terugverdiend.

Een ideaal product dus om tegen geringe investeringen, toch een aanzienlijke energiebesparing te realiseren. Uiteraard zijn de Carel ExV ventielen verkrijgbaar bij ECR-Nederland BV. Voor meer informatie neem contact op met een ECR filiaal en ontdek welke besparingen u kunt realiseren.

(Bron: Carel Industries HQs Italy)

Neem voor meer informatie contact op met uw ECR-filiaal.

Professioneel, ervaren, daadkrachtig. Wij zijn ‘uw innovatieve koudespecialist!‘
Verberg boodschap