Catalogus

Contactgegevens

Oirschot
Westfields 1210, 5688 HA Oirschot
Tel: +31 (0)40 299 06 00
E-mail: verkoop@ecr-nederland.nl

Deventer
Danzigweg 6A, 7418 EN Deventer
Tel: +31 (0)570 62 42 00
E-mail: deventer@ecr-nederland.nl

Dordrecht
Pascalstraat 85, 3316 GR Dordrecht
Tel: +31 (0)78 653 09 00
E-mail: dordrecht@ecr-nederland.nl

Hoofddorp
Parellaan 60, 2132 WS Hoofddorp
Tel: +31 (0)23 557 34 30
E-mail: hoofddorp@ecr-nederland.nl

Linkedin

Facebook

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Geschiedenis

De oprichting
Het is 1948, twee jaar voordat de NVKL wordt opgericht. Het is het jaar waarin de industrie in Noord-Brabant weer helemaal is opgebloeid. Philips is in 1948 een grote werkgever, maar ook de sigarenindustrie en de textiel bieden, net als voor de oorlog, aan veel Brabanders werk. In Eindhoven begint de ondernemer Peter H. Spijkers op 1 april de Machinefabriek Noord-Brabant. Het bedrijf fabriceert en verhandelt machines voor de weverij en de textiel.

Nevenactiviteit wordt hoofdactiviteit
Machinefabriek Noord-Brabant krijgt al snel een nevenactiviteit, die al in de jaren vijftig zou uitgroeien tot hoofdactiviteit. Met de overname van Technisch Bureau Jani, actief in de koeltechniek, werd de basis gelegd voor het huidige bedrijf.
Op 2 juni 1948 dient Machinefabriek Noord-Brabant een octrooiaanvraag in voor een snelverdamper. Het octrooi wordt op 17 augustus 1951 verleend door de Octrooiraad van het Koninkrijk der Nederlanden, onder nummer 68669.

Groei
In het midden van de jaren vijftig verwerft de fabriek de alleen vertegenwoordiging van het Duitse topmerk Stempel Hermetik. Deze compacte, eerste hermetische koelmachine in Europa, zorgt voor een doorbraak in de markt. Een van de eerste grote klanten wordt Unilever, producent van consumptie-ijs onder de naam Vami. Kort daarna worden overeenkomsten gesloten met andere producenten, waaronder Whirlpool-Galileo, een Amerikaans product dat in Italië wordt gebouwd, en in 1962 met het Duitse DWM. Deze laatste overeenkomst met DWM, het latere DWM Copeland, is in hoge mate bepalend geweest voor de sterke expansie van het bedrijf. Copeland bouwde de eerste semi-hermetische compressor ter wereld.

Spijkers opvolging
In 1964 komt Jean F.J. Smits het kleine bedrijf binnen, van oorsprong constructietekenaar en geheel onervaren in de koeltechniek. Nog geen drie maanden later overlijdt plotseling Peter H. Spijkers. De visie van Peter Spijkers wordt voortgezet, nieuwe mensen worden aangenomen en Jean Smits gaat de markt op om klanten te zoeken. Het verkoopprogramma behoeft verbreding en nieuwe producten worden toegevoegd van fabrikanten als Merz en Sporlan.

Verdere groei
In 1973 neemt Machinefabriek Noord-Brabant een groot pakket aandelen van het Belgische bedrijf Evapo over en start ook hier met de verkoop van de koeltechnische componenten. In 1980 wordt de Noord-Brabant / Evapo groep gevormd. In het begin van de jaren tachtig stagneert de economie en besluit de holding om nieuwe segmenten in de markt te bereiken en te gaan exporteren. Het bedrijf begint met het prefabriceren van koelmachines en de export komt op gang. De eerste order uit het buitenland komt in april 1982 uit Oman. Dit bedrijf is nog steeds klant bij het huidige bedrijf. De afdeling Unitbouw wordt opgericht en zorgt, na veel investeringen, weer voor groei. In 1989 zoekt Machinefabriek Noord-Brabant naar schaalvergroting en internationalisering. De partner wordt gevonden in een kapitaalkrachtig Frans bedrijf, ook actief in de koeltechnische componenten. In 1990 begint Udo J. van der Meer bij het bedrijf. Door opgedane ervaring bij Grasso en TNO brengt hij een behoorlijke kennis van de koudetechniek mee. Het bedrijf wordt gemoderniseerd en gestructureerd en de naam verandert in Noord-Brabant Komponenten. In 1993 wordt met de bouw van een groot nieuw magazijn begonnen.

De markt verandert
Veel energie en geld wordt gestopt in opleiding en het verhogen van de koeltechnische kennis. De markt verandert in de jaren negentig definitief. Eerst was er meer vraag dan aanbod. Daarna wordt de toegevoegde waarde steeds belangrijker. De afdeling Uitbouw gaat zich specialiseren in units op maat en op een hoger niveau. Noord-Brabant Komponenten haalde als eerste bedrijf in de branche in Nederland al vroeg in 1990 een ISO-certificering. Hierdoor komen units voor de scheepvaart, booreilanden en de chemische industrie binnen bereik. Ook Lloyds keuringen worden op de units afgegeven. Als eerste in Nederland wordt door Noord-Brabant Komponenten de CO2/NH3-installatie voor de supermarkt ontwikkeld.

Op Europees niveau
In 1995 neemt Noord-Brabant Komponenten de koeltechnische groothandel Hagros over en is ondertussen een Europese keten opgezet. Eind 1996 wordt de gehele keten overgenomen door het conglomeraat UTC. De Europese keten wordt verder uitgebreid in Europa en zelfs verder uitgebreid in Afrika. De naam verandert in ECR-Nederland (Europe Commercial Refrigeration), waardoor de Europese aanwezigheid wordt benadrukt. In het begin van 2009 wordt het geheel overgenomen door Beijer Ref, een Zweedse groep, actief in de koeltechniek en inmiddels aanwezig in 22 landen. Sinds meerdere jaren is een intense samenwerking op inkoop-, logistiek-, financieel- en kwaliteitsgebied met ECR-Belgium opgebouwd en vallen beide bedrijven onder een directie.

Sinds begin 2018 is ECR-Nederland verhuisd en betrekt het een nieuw pand in Oirschot; in het Beijer Ref Support Center.

Tevreden en zeer goed opgeleide medewerkers staan nu en de toekomst voor u klaar
.
Verberg boodschap